Get Latest Job Updates

Get Latest Walkins and Job Updates Directly to your Inbox.
20,000 People Subscribed

Sign Up Now.
Email address
Secure and Spam free...

SEO Advance Interview Questions

SEO Advance Interview Questions

SEO Advance Interview Questions

Q 1.: Tell me something about yourself?
Ans: You should brief your interviewer about your family, your educational background and your work experience.
Q 2.: What was the recent update which Google had and what changes would you suggest for it?
Ans:Google recently had the Penguin update which was a measure to control web spam. Penguin update had penalized websites which had a spammy backlinking profile and returned more semantic results. Semantic results were based on the relationship between words present on the search query. Penguin trusted sites that had original and good content, fresh content, good social media presence and quality organic links.

Q 3.:What all verticals have you handled in your SEO career so far? 
Ans:Verticals means on what themes of websites have you worked so far‐ this may include education, real estate, IT, travel, Shopping, jobs etc.

Q 4.:What do you understand by the Panda update? 
Ans: The Panda update was done to improve the quality of search results in Google. Panda update also known as the farmer update was done to eliminate content farms which provided less user friendly  experience. It used machine language scalability as one of the important metrics for judging relevancy of a web page. All the focus was transformed on the user and now quality content , proper design, proper speed, proper use of images and videos, content to ad  ratio all mattered more after the Panda update. You need to optimize your site for better clickthrough rate and a less bounce rate.

Q 5.:What is Google Sandbox in SEO? 
Ans: Google Sandbox is an imaginary area where new and less authoritative sites are kept for a specified time period until they establish themselves of being displayed on the search results. It happens by building too many links within a short period of time.

Q 6.:What is the difference between on page seo and off page seo?             
Ans:On page seo means optimizing your website and making changes on title, meta tags, site structure, site content, solving canonicalization problem, managing robots.txt etc. Off page optimization means optimizing your web presence which involves backlink building and social media promotion.

Q 7.:How will you solve canonicalization issue or what is .htacess file?
Ans: .htacess file is used to solve the canonicalization issue of a website. It may happen that the home page of the site may take several urls like http://www.example.com or http://www.example.com/index.html or http://example.com . The search engines might treat these url as different and may divide the link juice gained by having various backlinks made with any of these 3 urls. The link juice gets divided between these three urls
equally. .htacess file is created to have a single url of the home page so that the link juice is passed onto single url.

Q 8.: What is keyword stemming in SEO?
Ans:Keyword stemming is the process of finding out the root word from the search query. A query having the word “ playful” would be broken down to the word “play” with the help of stemming algorithm. The search results returned would be having the word ” play” in it.

Q 9.: What is LSI?
Ans: LSI stands for Latent Semantic Indexing. It is a data retrieval technique which finds connection between words and the use of synonyms while fetching data from the index.

Q 10.: What do you know about the Florida update?
Ans:Florida update happened on November 16th 2003. This update applied stemming, maintained local rank, penalized over optimized sites by applying filter etc. In short, it modified the search results before presenting it to the user by applying filters.

Q 11.: What are the limitations of title and description tags?
Ans:Title tag can be between 66‐70 characters and meta description tag can be between 160‐170 characters.

Q 12.:  Does Google uses keyword tags?
Ans:No, Google does not make use of keyword tags.

Q 13.:  What is 301 redirect?                                                                                                                                                                                                                                                                         Ans:It is a method of redirecting user from the old page url to the new page url. 301 redirect is a permanent redirect and is helpful in passing the link juice from the old url to the new url.

Q 14.: What was your exact job profile in your previous company?
Ans:Provide a suitable explanation about your job profile which would include your job responsibilities and the amount of work you have handled so far.

Q 15.: What do you understand by Cloaking?
Ans:Cloaking involves using deceptive techniques which presents the user with a different version of the webpage than that presented to the search engines.

Q 16.:  What tools do you use for doing seo?
Ans:I use Google webmaster tools, Google Analytics, Open site explorer, Alexa, Website grader etc.

Q 17.: What are your good qualities?
Ans:You will have to answer here about your good qualities like‐ I am hardworking, sincere, punctual, love to accept challenges etc.

Q 18.:What is the difference between Seo and Sem?
Ans: Seo stands for Search Engine Optimization while Sem stands for Search Engine Marketing. Seo provides organic traffic to a website with the help of search engines while Sem involves the use of Google adwords and other paid channels of advertising.

Q 19.:What is PPC? 
Ans: PPC stands for Pay Per Click. It is a form of advertising methodology in which the advertiser pays for every click on their ads. Google uses this form of advertising in its channel of advertising called Adwords.

Q 20.:Which is better Robots.txt or Meta Robots Tag?
Ans: Meta Robots tag is much better as it helps in forcing the search engine crawlers not to index and display the
hidden pages in your server.

Q 21.: Do you use separate Seo strategies for Google,Yahoo and Bing? 
Ans: Yes I use separate strategies for Google,Yahoo and other search engines.More backlinks are required for Google .It pays more attention to backlinks and site authority while Yahoo and Bing pays more attention to title
and Meta tags. Hence, a site takes time to rank on Google as compared to Yahoo and Bing.

Q 22.:How will you increase the Pagerank of a page? 
Ans: By building more backlinks from authority sites and high page rank webpages.

Q 23.: How will you check the number of backlinks of your competitors site?                                                                                                                                                                     Ans: With the help of the link operator on Google and by using various external tools like Alexa, Backlink Watch , Open Site Explorer, Backlink
finder etc.

Q 24.:Which is more important‐ Building backlinks to a website or building great content?
Ans: Both are important. Building great content is necessary as it is your first step towards ranking ;and building backlinks helps to build authority to your website and is an important metric for ranking well. Hence both should
go parallel and both are equally important.

Q 25.: Who is Matt Cutts?
Ans: Matt Cutts is the head of Google’s web spam team.

Q 26.:If a website has a search engine saturation of 40% , what does that mean?                                                                                                                                                               Ans: It means 40% of web pages from that particular website are indexed by the search engine.

Q 27.: What do you mean by anchor text?
Ans: Clickable text written on an hyperlink is known as anchor text. It is of great value to the search en  ines and is used for evaluating the relevance of web pages with respect to search queries.

Q 28.:How will you treat Web standards while optimizing a website?
Ans: Google loves web standards hence I will apply the web standards provided by W3C while optimizing a web site.

Q 29.:What methods would you apply for decreasing the loading time of a website?
Ans: I would use external style sheets, less images (unless necessary), optimize the images and decrease the file sizes of the image without reducing the quality of the image, use CSS sprites to reduce HTTP requests etc.

Q 30.: Which tools do you use for choosing keywords?
Ans: I use Google Keyword tool, Wordtracker tool,Wordstream, Seo book keyword tool etc.


Q 31.: What blogs and sites do you regularly visit to update yourself?
Ans:I follow Matt Cutts blog. Seomoz blog, Seochat forums, Searchengineland.com,Seo book, Seosandwitch etc.

Q 32.:What are doorway pages?
Ans:These are pages that are specially created to rank high on search engines using deceptive techniques.Doorway pages do not provide useful content but instead redirect users to the main page.

Q 33.: What are the Social Media channels you have used for marketing?
Ans: I have used blogs like blogger,wordpress,typepad etc, social bookmarking sites like Digg,Jumptags,Delicious etc., social networking sites like Facebook,Linkedin etc., Video Sharing sites like Youtube,Vimeo etc.

Q 34.: What would you suggest to the client who has a website made on Flash?  How would you do Seo for that
site?
Ans: Search engines find it harder to parse the contents presented using Flash. I would suggest the client to use an alternative to flash like HTML 5.

Q 35.: What do you understand by Frames in HTML?
Ans: A frame is a HTML technique which divides the content of a page onto several parts. Search engines see Frames as completely different pages and as such Frames have a negative impact on Seo. We should avoid the usage of Frames and use basic HTML instead.

Q 36.: Which is the popular search engine in Russia?
Ans: Yandex is popular in Russia.

Q 37.:If the meta robots tag has a value of “no index, no follow” what does it mean?
Ans: It means the search engine crawlers would not index the contents and woulzd not follow the links presenton the page.

Q 38.:Who is Rand Fishkin?
Ans:Rand Fishkin is the CEO and Co founder of Seomoz, the most popular seo software in the world. He started
the informative “White Board Friday” series for explaining the concepts related to Seo and search engines.

Q 39.: How will you restrict the search engine crawlers from indexing a folder named “Secret” that is present in
the root?
Ans:The following code when added on the robots.txt text file would restrict the crawlers from accessing the
folder
User‐agent:*
Disallow: /Secret/

Q 40.:What do you understand by Google Dance?
Ans:Google Dance happens when major updates happen on the database maintained by Google. Constant shuffling leads to unstable rankings of the Web Pages.This continues for some days and is known as Google dance. It was witnessed in the past before the real time searching happened. Now, Google updates its index almost everyday and changes are witnessed narrowly.

Q 41.:Which are the top 3 social media websites that you will suggest to your client for SMO work?
Ans:I would suggest Facebook, Twitter and Google Plus.

Q 42.: How does Google Plus helps in Seo?
Ans:Google Plus helps the promoted web pages to get plus ones which are considered as genuine votes by Google.More plus ones helps to enhance our search engine rankings. Moreover,it helps to get high rankings inpersonalized search results where our friends can see the web pages shared and promoted by us.

Q 43.: What is a Pizza Box in terms of Google?
Ans:Google server comes in a standard case which is commonly known as “Pizza Box”.

Q 44.: How important is to have a keyword in a domain name?
Ans:After the recent EMD update, the weightage on the presence of keyword on a domain has reduced. It is therefore important to go for a domain name that can focus on building a brand rather than using only keywords which could make a domain look spammy. Although having keywords in the domain helps but it would work only if the combination comes out as brandable. Some popular examples of website which succeded without having
keywords in it are flipkart.com, myntra.com, ebay.com, digg.com, reddit.com and ofcoz google.com etc. But, there are some themes where the presence of keywords becomes necessary like the presence of the keyword “recipes” in allrecipes.com or the presence of the word “food” in the domain foodnetwork.com . Hence, its important to take decisions based on the theme you need to target.

Q 45.:What do you understand by “Engagement Metrics” with relation to social media?
Ans:Engagement metrics comprises of information which is used to measure the importance of user (customer)engagement with respect to a particular social data.Some example includes  likes, retweets, plusones, clicks,favorites,repins,comments etc.

Q 46.: What are your favorite ways of attracting natural backlinks to your site?
Ans:Having user friendly content on the site is the best way to attract natural backlinks but one of my favoriteways of attracting natural backlinks is by offering free widgets and free infographics to my audience.

Q 47.: Have you heard about ASO?
Ans:ASO stands for App Store Optimization which is a process of improving the visibility of mobile apps on app stores like iTunes and Google Play.

Q 48.:How can you search with the exact keywords you type on Google without using quotes?
Ans:We can use the Verbatim tool in order to search with the exact keywords entered on Google.

Q 49.:What do you understand by Google Authorship and how can you use it for Seo benefits?
Ans:Google Authorship allows you to link your Google Plus Profile to the content you create. This is a way to enhance the overall user experience and stop spamming. Results containing content from original and reputed authors are valued highly by Google and chances of spamming are also reduced. Hence, implementing Google Authorship is really useful for Seo as it helps a webpage to rank higher based on the author rank

Q 50.: How can you make a website mobile friendly?
I will create a mobile friendly version of the website for Googlebot‐Mobile, use meta.txt for specifying special instructions to mobile search engine crawlers, use mobile.xml sitemap and will have mobile optimized content on the site.

Q 51.: What is the difference between clicks and visits in Google Analytics?
Clicks indicates the number of times any user clicks on an ad while visits indicates the number of unique sessions each visits