Get Latest Job Updates

Get Latest Walkins and Job Updates Directly to your Inbox.
20,000 People Subscribed

Sign Up Now.
Email address
Secure and Spam free...

SEO Interview Questions-2

SEO Interview Questions-2

SEO Interview Questions-2

 

Q 1: What is Search Engines?

Ans: Search Engines are very special key element useful to find out specific and relevant information to use with relevant key through huge extent of World Wide Web. Some major commonly used search engine: like Google,Yahoo,Bing.

Q 2: Tell me something about Google Search Engine.

Ans: Google is the world’s largest search engine incorporating about of market share. It was introduced in 1998 by students of SU( Stanford University )students Sergey Brin and Larry Page. unique algorithmic ranking system Google search engine have some special tools like: Blogger, Feedburner, YouTube, Google Plus, Adsense, Webmaster Tools, Adword, Analytics and many more.

Q 3: Define SEO(Search Engine optimization)?

Ans: SEO (Search Engine Optimization). It is the set of process in account of which a website or web page is being optimized that helps them to enhance their visibility at top search engine.

Q 4: Explain On Page SEO and Off Page SEO?

Ans:On page seo means optimizing your website and making changes on title, meta tags, site structure, site content, solving canonicalization problem, managing robots.txt etc. Off page optimization means optimizing your web presence which involves backlink building and social media promotion.

Q 5.: What are the different techniques used in Offpage SEO?

Ans: There are lots of techniques used in Offpage SEO, some special techniques are like: 1. Directory Submission 2. Social Bookmarking 3. RSS(Really Simple Syndication) Submition 4. Classified Submition 5. Article Post 6. Blog Post 7. Press Release Submission 8. Regional Directory Submission and all that. 9. Deep link Directory Submission 10. Blog Comment 11. Yahoo Answer

Q 6.: Define blog?

Ans: A blog is an information or discussion published on website or World Wide Web,called as posts. Basically, the blog is referred as everything thing where you can include others too. It is more individual in contrast to article and press release.it just like you may talk to your readers. It is also called Web diary or Online Diary.

Q 7.: Define article?

Ans:The articles are specific topic or event and are highly oriented towards an opinion instead of information. An article is more oriented towards showing up opinions, views and idea. Generally, it is written by a third party or expert of any specific field.

Q 8.: Define press release?

Ans:Press Release is related with a specific action or event which can be republished by distinct medium of mass‐ media including other websites. It should be simple, short and professional. It conveys a clear message or information.

Q 9.: What are Meta Tags Explain it?

Ans: HTML meta tags are referred as tags of page data head tags of a document’s HTML code. Actually these are hidden keyword who set in the code. These are invisible to visitors but are visible and readable by Search Engines. Example:

Q 10.: Difference between keyword & keyword phrase?

Ans: The keyword term is basically concerned with a one‐word term, on the other hand a keyword phrase considered as employment of two or more word‐combinations. Therefore, it is very confounded to get high ranking in account of one‐word keyword term until the one‐word keyword has little online competition. Therefore, this practice is not encouraged to employ. In order to drive more traffic and top ranking in SERP it is recommended to employ keyword phrase.

Q 11.: What do you know about Black Hat SEO?

Ans: In order to attain High Ranking in search engine result page, websites go for various methods and techniques which are characterized by two categories. The method which are implemented and acceptable according to search engine guidelines are White Hat SEO, on the other hand, the method which are less acceptable or instructed to avoid in search engine guidelines are “Black Hat SEO”.

Q 12.: Can you tell me some Black Hat SEO techniques?

Ans: Some Black Hat SEO techniques are:                                                                                                                  

• Keyword Stuffing

• Cloaking

• Doorway Pages or Gateway Pages

• Link Farming

• Hidden Text, etc.

Q 13.: What is spider?

Ans: Spider also called as bot, crawler or robot is a set of computer program that browses World Wide Web in methodical and orderly fashion as well automatically scan the web‐page and website for updated content and download a copy to its data center to index.

Q 14.: Name the bots (spider) of major search engine?

Ans: The name of bots/spider of Google search engine is GoogleBot, Yahoo Slurp for Yahoo search and BingBot for Bing search engine.

Q 15.: Can you differentiate ‘nofollow’ and ‘dofollow’?

Ans: Nofollow link is exactly viceversa of dofollow link. These are non‐crawling link which are not passed by search engines bot and hence can’t be cached or indexed. It is obvious when we wish to prevent a link from crawling and indexing. Dofollow link is a kind of hyperlink which says all search engines crawlers to pass through which also put an impact over page rank. When we opt to employ or attempt to achieve a dofollow link then it is counted by search engines and sits in the eye of Google, Bing, MSN, Yahoo etc. as a backlink for your website and enhances your site ranking.

Q 16.: Define Page Rank.

Ans: PageRank is a set of algorithm for link analysis named after Larry Page and employed by Google search engine towards defining a numerical value from 1 to 10 to each component of hyperlinked documents like world wide web. The value accepts only round figure that means decimal are not allowed. Page rank is calculated by their inbound links.

Q 17.: Establish a difference between PR & SERP.

Ans: PR is Page Rank which is defined by quality inbound links from other website or web‐pages to a web page or website as well as say the importance of that site. SERP stands for Search Engine Result Page is the placement of the website or web‐page which is returned by search engine after a search query or attribute.

Q 18.: What is Cache?

Ans: Cache is the process performed by search engine crawler at a regular interval of time. It used to scan and take snapshot of each page over world wide web as well as store as a backup copy. Almost every search engine result page incorporates a cached link for every site. However, clicking over cached link show you the last Google cached version of that specific page rather than of current version. Also, you can directly prefix “cache:http://www.webgranth.com” with desired URL to view it cached version.

Q 19.: Define Alt tag?

Ans: The alt attribute also called as alt tag are employed in XHTML and HTML documents in context of defining alternative text that is supposed to be rendered when the element can’t be rendered to which it is applied. One great feature of alt tag is that it is readable to ‘screen reader’ which is a software by means of which a blind person can hear this. In addition, it delivers alternative information for an image due to some specific reason a user can’t view it such as in case of slow connection and an error occurred in the src attribute. For example, the HTML for this image will appear something like this: Error! Filename not specified.

Q 20.: What do you know about Adsense?

Ans: Adsense is a web program conducted by Google that enables publishers of content websites to cater text, rich media, image, video advertisements automatically which are relevant to content of website and audience. These advertisement are included, maintained and sorted by Google itself and earn money either by per‐click or per‐impression basis.